Med et kæmpe brag fra en nitrogenbombe – en kontrolleret eksplosion vel at mærke - tog elever og borgmester Michael Ziegler ”første spadestik” til fremtidens skole, Læringshuset Nærheden.
Helt i tråd med den kommende skoles science-profil kom arrangementet til at foregå i røg og larm med brug af utraditionelle metoder. I Læringshuset kommer eleverne nemlig til at arbejde på tværs af fagene i projekter med særligt fokus på naturvidenskab, teknologi, innovation og entreprenørskab.
De kommer bl.a. til at løse virkelighedsnære opgaver i samarbejde med virksomheder, offentlige institutioner og kulturliv.
Eksplosioner, farver og gode historier
DTU ScienceShow underholdt med et flot show fyldt af eksplosioner, farver og gode historier – og borgmester Michael Ziegler var også med og lavede bl.a. ild. Publikum fik også at se, hvor meget opvaskemiddel kan skumme, hvordan man laver farver til fyrværkeri, og hvilke egenskaber kvælstof får, når det er minus 196 grader.
De kommende elever deltog i festen
Omkring 200 af Læringshusets kommende skoleelever fra henholdsvis den nuværende Hedehusene Skole og Charlotteskolen var med til første spadestik.
Derudover deltog naturligvis også de samarbejdspartnere, entreprenører og byggevirksomheder, der er involveret i at udvikle og bygge den nye skole.
Står klar i 2021
Læringshus Nærheden forventes at stå klar i august 2021 og skal rumme både daginstitution og skole med ca. 1400 børn i alt. Det er den første folkeskole i Danmark, som fra første streg til sidste sten er designet med fokus på fremtidens kompetencer: kreativitet, kommunikation, kritisk tænkning og samarbejde.
"Vores børn og unge skal være med til at løse fremtidens udfordringer - globalt, nationalt og lokalt. Det handler om bæredygtige løsninger i forhold til natur, ressourcer og sociale og økonomiske udfordringer. Derfor skal eleverne lære at tænke kritisk og kreativt ved at stoppe op og spørge: 'Kan det her gøres anderledes og bedre?' for så at eksperimentere og afprøve idéerne konkret. Det skal læringshusets rammer understøtte og inspirere til", siger borgmester Michael Ziegler.
Skolen er udviklet i samarbejde med lærere og pædagoger samt et Advisory Board med repræsentanter fra bl.a. LEGO Education, Microsoft og Teknologisk Institut.
Om byggeriet
Bygningen er tegnet af Arkitektfirmaerne Christensen og Co. og Kjaer & Richter og bryder på alle måder med en traditionel skole. Huset kommer til at fungere som et stort værksted, hvor elever kan få lov til at lære med hænderne.
Rummene kan tilpasse sig de forskellige faser i et projektforløb og forskellige måder at lære på. Det sker med mødefaciliteter, auditorium, faglige laboratorier og værksteder til samarbejde med virksomheder, foreninger og andre. Bygningen designes desuden bæredygtigt, fx minimeres energi- og ressourceforbrug i forbindelse med opvarmning mest muligt.