Klimavenligt træhus bliver ramme om fællesskaber i Nærheden

  • DSC08831 Web Borgmester i Høje-Taastrup Kommune Michael Ziegler og projektdirektør for NærHeden P/S Ole Møller tager de første spadestik til Kvarterhuset. Til højre ses projektleder Tonni Kildentoft Nielsen fra KBS Byg A/S.
Torsdag blev spaden stukket i jorden til Nærhedens første ”kvarterhus”, som med fællesspisning og arrangementer skal være ramme om fællesskaber i den hastigt spirende bydel. Og så bliver det et CO2-venligt træhus.

Mere end 1.000 er allerede flyttet ind i den nye bydel Nærheden i Hedehusene, og nu får de snart en ny ramme for det fællesskab, som er en hjørnesten i byudviklingsprojektet.

Bydelens første kvarterhus er nemlig nu på vej, efter at NærHeden P/S sammen med borgmester Michael Ziegler og entreprenøren KBS Byg torsdag den 25. marts tog det første spadestik til det nye fælleshus.

- Mens private ejendomsudviklere har stort held med at bygge boliger og få dem solgt og udlejet, skal vi sørge for ”alt det udenom”, som gør byen værd at bo i – veje, stier, p-huse, grønne områder, aktivitetsområder, byhaver, udekøkken – og nu også det første kvarterhus, der kan danne ramme om mange sociale aktiviteter blandt beboerne. Og så bliver huset ovenikøbet meget CO2-venligt, fortæller projektdirektør Ole Møller fra NærHeden P/S.

Kvarterhuset opføres i træ med stort fokus på at minimere CO2-udledning, både under byggeriet og i den efterfølgende drift. Huset opføres i totalentreprise af firmaet KBS Byg A/S, som har udarbejdet projektet efter et skitseprojekt af Arkitema Architects.

Tilflytning kræver faciliteter

Byggeprojektet kommer på et tidspunkt, hvor hele Høje-Taastrup Kommune oplever stor tilflytning, særligt til Nærheden.

- De mange nye borgere betyder, at der også skal være de nødvendige faciliteter. SuperBrugsen åbnede for et halvt år siden, der bygges intenst på Læringshus Nærheden, og i eftersommeren åbner det som både børneinstitution og skole. Det er glædeligt, at NærHeden P/S kan supplere med andre gode faciliteter til beboerne, som det nye kvarterhus er udtryk for, siger borgmester Michael Ziegler.

Det nye kvarterhus placeres netop i bydelens helt centrale område med SuperBrugsen, det kommende Læringshus og bydelens nye grønne hjerte Skoleparken, som NærHeden P/S også er i gang med at anlægge.

Huset er det første af i alt tre kvarterhuse i Nærheden. Det ca. 250 m2 store hus kommer til at rumme køkken og grovkøkken og to rum i forskellig størrelse til brug for fællesspisning, kulturelle arrangementer, møder og lignende. Formålet med kvarterhusene er at give beboerne gode fællesfaciliteter og at styrke fællesskabet i hele bydelen.

Eksempelprojekt

- Som en CO2-venlig ramme om fællesskaberne i Nærheden kan man i høj grad sige, at det nye kvarterhus fremmer både den miljømæssige og sociale bæredygtighed i projektet. Det er med til at gøre Nærheden til et eksempelprojekt for andre danske byer og for byggebranchen, når det handler om at indrette forstæderne på nye og bæredygtige måder, siger adm. direktør Peter Cederfeld fra Realdania By & Byg, som står bag Nærheden i partnerskab med Høje-Taastrup Kommune.

Det nye kvarterhus forventes at blive indviet omkring september i år. De næste to kvarterhuse, som opføres i de kommende år, kommer til at rumme andre typer faciliteter.

Dialog med beboerne

NærHeden P/S har forud for projektet været i dialog med bydelens beboere, som netop var med til at pege på, at det første kvarterhus skulle have lokaler til møder og spisning, mens de senere huse for eksempel kan rumme værksteder og gæsteværelser.

  • 01 Kvarterhuset Viz Beskåret Web Illustration af det kommende Kvarterhus midt i Nærheden. Visualisering: Arkitema
  • 02 Kvarterhus Situationsplan Kreditering Arkitema Beskåret Web Kvarterhuset kommer til at ligge i hjertet af Nærheden sammen med Læringshuset, springcenteret, SuperBrugsen og Skoleparken. Visualisering: Arkitema